LoVarg_13567_webb.jpg

Recept

 

Tillbehör till grillat kött:

-Foliepaket med fetaost & rosmarin:

Detta är ett härligt tillbehör som passar det mesta och enkelt att göra.

4 personer

150 g fetaost

1 msk olivolja

1 kvist färsk rosmarin (eller timjan)

Svartpeppar

Lägg fetaosten på en bit aluminiumfolie och häll på oljan, lägg på rosmarinkvisten och dra några varv med svartpepparkvarnen. Låt ligga på grillen ca 5-10 minuter beroende på värmen.

-Grillad spetskål:

4 personer

1 spetskålshuvud

1 dl olja (raps- eller olivolja)

0,5 king solo vitlök

2 msk flingsalt

Svartpeppar

Dela kålhuvudet i fyra delar, behåll roten så håller det ihop bättre.

Mixa oljan med vitlöken och gnid in kålen med. Salta och peppra. Lägg på grillen ca 15-20 min (vänd efter halva tiden) tills den har lagomt tuggmotstånd och fått fin färg.

-Grillad sötpotatis:

4 personer

2 små sötpotatisar (eller en stor)

2 msk olivolja

Salt & peppar

Tvätta sötpotatisen och skär bort om det är något fult på skalen, annars behåll allt skal. Dela på längden i fyra bitar, gnid in oljan, salta och peppra. Lägg på grillen ca 15-20 min tills den mjuknat och fått fin färg.

Ugnsbakad lax med sparris & yoghurtsås med honung:

4 personer

600 g lax i bitar om 150 g

1 bukett grön sparris

0,5 dl olja

Salt & peppar

1 citron

4 dl turkisk yoghurt

2 msk flytande honung

Laxen: Sätt ugnen på 160 grader för varmluft, 175 grader för vanlig.

Lägg laxbitarna i en ugnsfast form. Ringla över olja, salt, peppar och saften från en halv citron. Kör i ugnen ca 10-15 minuter tills innertemperaturen är 52 grader. Alltid bra med en termometer i köket!

Sparrisen: Skär bort det grårosa längs ner, skala försiktigt om du vill, annars behåll skalet. Ringla över olja, salta och peppra. 5 minuter i ugnen, men se till att den har tuggmotstånd. Om man håller sparrisen rakt upp ska den knappt böja sig.

Yoghurtsåsen: Blanda yoghurten med honung och resterande citronhalva. Smaka av med salt och peppar.

Servera med dillkokt färskpotatis.

Sallad med grillad nektarin, burrata, jordgubbar & pinjenötter:

4 personer

4 nektariner

1 msk rapsolja

65 g mixsallad

2 buratta

2 dl jordgubbar

30 g pinjenötter

Halvera nektarinerna och ta bort kärnorna. Pensla med olja och lägg på grillen med snittytan nedåt. Grilla tills de mjuknat och fått fin färg. Dela jordgubbarna och bryt isär burratan. Rosta pinjenötterna i en stekpanna tills de fått lite färg. Lägg upp allt vackert på ett fat. Ringla över honungsvinegrette.

Honungsvinegrette:

4 personer

2 msk vit balsamvinäger

2 tsk flytande honung

3 msk rapsolja

Salt & peppar

Vispa ihop alla ingredienser.

Alkoholfri rabarberlemonad:

1 liter rabarber i bitar

1 citron i skivor

0,75 liter strösocker

Blanda rabarbern med vatten och citron. Ställ i kylen över natten. Rör i sockret och låt stå ca två timmar så att sockret lösts upp, blanda då och då. Sila av allt. 

Små Grytors goda fröknäckebröd:

1 dl linfrön

1 dl solroskärnor

1 dl pumpakärnor

1/2 dl sesamfrön

1 1/2 dl fiberhusk

ca 5 dl vatten

en nypa salt

1 msk rapsolja eller linfröolja

Blanda ihop ingredienserna och låt svälla ca 5 min.

Ev kan mer vatten behövas, det ska vara en kladdig smet.

Häll ut smeten på två bakplåtspapper och lägg plastfolie över.

Kavla ut tunnt, ta bort plasten.

Kör i ugnen ca 1 timme på 150 grader.

Chokladtryffel:

200 G grädde

200 G mörk choklad 70 %

80 G smör

Värm grädden, dra av kastrullen från spisen och smält chokladen

och sedan smöret i grädden. 

Rör tills allt är smält och smeten är jämn och fin.

Det går nu utmärkt att smaksätta tryffeln om Du vill med tex saffran, lakrits, hallon, rom, chili, kardemumma eller vad Du själv gillar.

Häll upp tryffeln i en burk eller skål. Ställ i kylen ca 4 timmar.

När den stelnat så rulla den i kakao som små bollar. Njut!